.
پنجشنبه 1 آذر 1403.
امروز
Nov 21 2024.
برابراست با

 

معرفی شهرقدس

شهرقدس

شهرستان قدس با مساحت ۱۱۴ كيلومتر مربع مجاور با شهرستانهاي كرج و شهريار در غرب تهران بزرگ قرار گرفته بطوريكه از شرق و شمال شرقي به شهر  تهران ، از غرب و جنوب غربي به شهرستان شهريار و از شمال و شمال غربي به شهرستان كرج محدود مي شود

شهر قدس که تا قبل از تأسیس شهرداری در سال ۱۳۶۸ (خورشیدی) تحت نام قلعه حسن خان شناخته می‌شد،یکی از دهستان های بخش کن تهران بود که در اوایل انقلاب با نام شهرک قلعه حسن خان به شهرستان شهریار سپرده شد.پس از مدتی نام آن به شهرک قدس تغییر پیدا کرد و بعدها با اضافه شدن چند روستا و دهکده و تصویب نخست‌وزیر وقت به شهرقدس تبدیل شد. دراردیبهشت ۱۳۸۸ هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور با ایجاد شهرستان قدس به مرکزیت شهر قدس که با ساختار تقسیماتی بخش مرکزی شامل دهستان‌های هفت جوی و دانش با درجه تراکمی زیاد، در غرب شهر تهران و کیلومتر ۲۰بزرگراه فتح و مجاورت استان البرز و راه‌آهن تهران ـ تبریز قرار گرفته‌است موافقت کرد

موقعیت و وضعیت طبیعی شهرستان
در واقع هر یک از شهرستانهای استان با توجه به موقعیت و ساختار زمین و همچنین ویژگیهای جغرافیایی و ویژگی اقلیمی خاص خود را دارد.از منظر طبیعی این منطقه در کوهپایه های البرز مرکزی قرارداشته واراضی زراعی مساعد باشیبی ملایم روبه نواحی جنوب می باشد. یکی از ویژگی های بارز قدس معادن شن وماسه برجای مانده از آبرفت رود کرج به ویژه درنیمه غربی است. از این رواین امر به اوضاع جوی این منطقه تاٍیر گذاشته به طوری که در غالب اوقات شاهد هوای غبار آلود آن هستیم. از منظر طبیعی شهرستان قدس دارای ۱۰۰۰ هکتار اراضی زراعی و ۲۶۶ هکتار اراضی باغی است. بیشترین محصول باغی شهرستان هلو شلیل و مقدار تولید گندم در ۳۲۰ هکتار ۱۹۲۰ تن و تولید جو در ۳۴۰ هکتار ۱۷۰۰ تن می باشد. لازم بذکر است که ۵% از شیر استان در قدس تولید می شود.
 
شایان ذکر است با توجه به اینکه بخشی از شهرستان را معادن شن و ماسه تشکیل داده است که در بخش مربوط به خود توضیحات تکمیلی ارائه خواهد شد.

 

ورودی شهرقدس

اين شهرستان به دليل شرايط ذيل از موقعيت جغرافيايي حساسي برخوردار مي باشد :

  1. مجاورت و عبوربخشي از مسير محورهاي عمده ارتباطي زميني و هوائي كشوراز حوزه شهرستان بشرح ذیل:
  • مجاورت با محور بين المللي تهران  كرج بعنوان شاهراه اصلي تهران و ساير استانهاي مركزي و شرقي با شمال ، شمال غرب و غرب كشور و بخشي از كشورهاي اروپايي
  • انتهای بلوار حکیم غرب
  • انتهای بزرگراه فتح
  • ابتدای جاده مخصوص کرج
  • عبور راه آهن تهران  تبريز و كمربندي تبريز  اهواز
  • عبور محور چيتگر ، مسير دسترسي شهرتهران با شهرهاي غربي پایتخت و استانهاي غربي و شمال غرب كشور
  • عبور محور كرج - شهريار و ساير شهرهاي جنوب غرب استان تهران
  • عبور خطوط اصلي لوله هاي نفت و گاز شمال غرب و غرب كشور از محدوده شهرستان
  • قرار گرفتن در حد فاصل كلانشهرهاي تهران وكرج
  • موقعيت متمايز طبيعي در غرب تهران ( نقطه اي كه توسعه و گسترش شهر تهران عمدتاً در آن سمت ديده شده است )
  • مجاورت و يا تحت پوشش داشتن بزرگترين مراكز توليدي و صنعتي كشور از جمله ( شركتهاي ايران خودرو ، سايپا ، گروه بهمن ، نفت پارس و صدها شركت خصوصي و دولتي ديگر)
  • استقرار يا مجاورت با مراكز مهم نظامي ( پادگان شهید قدیری، خيبر، پژوهشكده مهندسي جهاد ، دپو )
  • همجواری و نزدیکی با فرودگاه مهرآباد ، حضرت امام خمینی (ره) و پیام .
  •    دسترسی آسان به گمرکات
  • -    استادیوم ورزشی با ظرفیت ۲۵ هزار نفر جمعیت.
  •    جوان بودن شهرستان (جوانان مؤمن ، پرتلاش و با استعداد)
  •  وجود تنوع فرهنگی و قومی با برخورداری از وحدت و انسجام
  • دانشگاه ها و مراکز پژوهشی
  • آمفی تئاتر شهرقدس با ظرفیت ... در باغ ملی راه اندازی شده است.
  • وجود بالغ بر ۷۵ معدن شن و ماسه آبرفتی
  • وجود تصفیه خانه آب و فاضلاب

شهر قدس

شهرستان قدس در یک نگاه:

1 جمعیت جمعیت شهرستان
 
۳۱۶۶۳۱
جمعیت روستایی: ۷۰۲۶ نفر
جمعیت شهری: ۳۰۹۶۰۵
جمعیت عشایری:  _____ نفر
2 مساحت ۱۱۴ کیلومتر مربع
3 تعداد شهرستان یک شهرستان و   یک بخش مرکزی
4 تعداد شهر شهر(یک شهر)
5 تعداد روستا ۴ روستا
6 مذهب %۹۷ شیعه  و  اهل تسنن
7 اقوام، زبان و گویش آذری - کرد- لر-  شمالی - بلوچ و ... (معروف به ایران کوچک)
8 ایثارگران ۴۳۰ شهید   _۵شهید گمنام _   ۸۴۵  جانباز   _  ۶۰   آزاده
9 نرخ باسوادی 92%
     

شهرستان قدس دارای ۵ واحد دانشگاهی به شرح ذیل می باشد:

۱- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس 
با ۲۳۵۱۴ دانشجو (  ۱۰۸۷۷  زن و ۱۲۶۳۷ مرد)(۷۹ دانشجوی غیر ایرانی: ۳۸ زن و ۴۱ مرد) و نیز ۱۶۵ استاد هیات علمی و ۸۴۹استاد حق التدریس

 ۲)مرکز جامع علمی کاربردی خانه کارگر
  ۲۱۰۰ دانشجو  (  ۵۵۸  زن و ۱۵۴۲ مرد)  ۸۵ استاد

۳)مرکز جامع علمی کاربردی شهید تفویضی(شهرک دانش)
  ۲۰۶ دانشجو(  ۲۸ زن  و  ۱۷۸مرد  )  تعداد ۸۰ استاد  (یک دانشجوی غیرایرانی)

۴)مرکز جامع علمی کاربردی سماپران با ۵۲۸ دانشجو
   دانشجو (  ۱۷۸ زن و ۳۵۰مرد )  و ۴۵ استاد هیات علمی

۵)مرکز جامع علمی کاربردی نفت پارس
  ۹۸نفر دانشجو( همه دانشجویان مرد هستند.) و ۳۲ استاد 

می گویند:اولین مغازه در قلعه حسن خان را شخصی بنام مشهدی حسین معروف به کلاه حسین به معنای کوتاه قد که اهل یزد بود باز کرده که محل فعلی آن مغازه لبنیاتی جعفری روبروی مسجد جامع شهر می باشد.

اولین وسیله نقلیه که وانت بار و شبیه کامیون بوده توسط شخصی بنام حمید شهبازیاردلی فرزند کریم خان به قلعه حسن خان آورده شد که روزی دو مرتبه صبح و عصر به شهر تردد داشته و مردم از آن استفاده می کردند.

تنها امام زاده این شهر امام زاده حضرتین ابوالحسن(ع) و ابوالحسین(ع) از نوادگان امام موسی کاظم(ع)است و سابقه آن به چند صد سال  پیش بر می گردد.امروزه این امامزاده  بازسازی شده و زیارتگاه اهل ایمان می باشد.

اولین مسجد ساخته شده در شهر،مسجد جامع شهر قدس می باشد.این مسجد در بلوار امام خمینی(ره) واقع شده و در طول سال های گذشته چندین بارمرمت و بازسازی شده است.

آموزش و تربیت در قالب مکتب خانه در شهر قدس توسط شخصی بنام "شیخ مرتضی" که روحانی بود شکل گرفته و اولین مدرسه دولتی در سال 1341 و به نام "دبستان صادقی" در شهر قدس ساخته شده است.

شهر قدس

اولین حمام شهر در خیابان امام خمینی(ره) روبروی کوچه میثم قرار داشته است.این حمام از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده و بعدها با ورود جهانشاه خان یکی از سران خمسه و از مخالفان سرسخت رضا خان به دلیل شکست از ایشان به قلعه حسن خان و مساعدت مالی وی و همراهی مالکین حمام جدیدی بنام "خزینه"ساخته شد.این حمام در حال حاضر روبروی مسجد جامع و در داخل کوچه قرار دارد.قدمت ساخت این حمام به سال 1240 تا 1250 هجری شمسی باز می گردد و معمار آن شخصی بنام استاد کریم بوده است.


عکسهای قدیمی قلعه حسنخان

شهر قدس به دلیل موقعیت جغرافیای مناسب و دروازه ورودی دو استان تهران و البرز از جایگاه ویژه ای در غرب استان تهران برخوردار است.این شهر به دلیل قرار گرفتن در مراکز صنعتی پس از تهران بیشترین نرخ مهاجر پذیری را به خود اختصاص داده و محیط کارگری مناسبی را در غرب استان تهران فراهم نموده است.اکثر ساکنین این شهر کارگر بوده و در مراکز صنعتی مشغول بکار می باشند.

 به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و تنوع آب و هوا و جریانات جوی و خاک حاصلخیز و نیز وجود آب در حد کفایت اشتغال به کشاورزی و باغداری از دیرباز در این منطقه وجود داشته است.سطح زیر کشت در حوزه شهر قدس و شهرک های اطراف آن در حدود1500 هکتار می باشد.از مهمترین محصولات کشاورزی  آن می توان به غلات،گندم ،جو و ذرت اشاره نمود.عمده محصولات باغداری آن سیب،گیلاس،آلبالو،هلو و شلیل می باشد.


 از نظر ساختار اجتماعی در حال حاضر شهر قدس با وسعتی در حدود 240 کیلومتر مربع یا به عبارتی 2/700 هکتار جمعیتی بالغ بر 350/000 نفر را در خود جای داده است که از نظر نسبت وسعت به جمعیت یکی از پر جمعیت ترین و متراکم ترین شهرهای کشور محسوب می شود.ساختار جمعیتی این شهر  از اقوام مختلف با فرهنگها و آداب و رسوم و سنن متفاوت و ناهمگون تشکیل شده است.

 

اضافه کردن نظر

توجه: نظر شما پس از تایید مدیریت سایت به نمایش در خواهد آمد.

 

از عملکرد کدام اداره شهرقدس بیشترین رضایت را دارید؟

معرفی شهدای شهرقدس

sadeghi-b-2.jpg

آمار بازدید از سایت

895658
امروز
دیروز
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
173
453
12321
16546
895658

آی‌پی شما: 3.145.97.235
امروز: پنج شنبه، 01 آذر 1403 - ساعت: 09:09:42